karaadilli forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


karaadilli-paylasım forum-paylaşımda son nokta
 
AnasayfakaraadilliGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

afyon kaymağı

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
dogan0378
yönetici yönetici
dogan0378

Erkek
Yaş : 46 Kayıt tarihi : 25/05/08 Mesaj Sayısı : 915 Nerden : AFYON
afyon kaymağı Vide
MesajKonu: afyon kaymağı afyon kaymağı I_icon_minitimePaz Tem. 27, 2008 12:11 am

afyon kaymağı Afyon20ru8

Afyonkarahisar'ın dünyaca ünlü''Afyon Kaymağı'' lokum, sucuk, kaplıcalar ve haşhaşla birlikte ilin tanıtımına sağladığı önemli katkının yanı sıra bölge köylüleri için geçim kaynağı olma niteliğini de sürdürüyor. Afyon kaymağının lezzet sırrının, özel kaplarda ve manda sütünden,tekniğine uygun yapılmasında saklı olduğunu belirten üreticiler, kaymağın sadece 250 gramının 2 günde meydana geldiğini anlattılar. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, bölgede giderek azalan manda yetiştiriciliği nedeniyle kaymak üretiminde de önemli düşüş gözlenen Afyonkarahisar'da, manda sütünden 250 gram kaymak alabilmek için 2 günuğraş veren kaymak üreticileri, geçimlerinin büyük bir bölümünü bu yolla sağlıyorlar. Modern bir üretim yapılamaması Afyon Kaymağı'nın ayrı bir sıkıntısı. Sadece evlerde sınırlı imkanlarla yapılan Afyon Kaymağı, çabuk bozulması nedeniyle de, uzak illere gönderilemiyor.

-''AFYON KAYMAĞI''NIN SIRRI-
Yıllardan beri Afyonkarahisar'ın Akcin köyünde kaymak üretimi yapan Ayşe Özçınar, Afyon Kaymağı'nın sırrını vermek istemiyor. Özçınar kaymak üretiminin aşamalarını ise şöyle anlattı: ''Kaymağın Afyon Kaymağı olabilmesi için önce manda sütünden yapılmış olması gerekiyor. Mandalarımızı sabah saatlerinde sağarak, otlaklara göndeririz. Sağdığımız sütü kısık ateşte öğleye kadar kaynatırız. Kaynatmanın ardından üzerine bez parçalarıyla örterek terletiriz. Mandalar akşam saatlerinde geldiğinde ise tekrar sağarak, sabah kaynattığımız sütün üzerine ilave ederek tekrar kaynatırız. Bütün bu işlemler bittikten sonra ise sütün üzerinde kalıplaşmış olan kaymağı keserek, özel kaplarına koyup, buzdolabında soğumaya bırakırız. Belirli bir süre soğutulan kaymak ertesi gün satışa çıkarılır.'' Sütün terlemesi olayını ise ''sütün içinde bulunan su miktarının buharlaşarak azalması'' olarak anlatan Ayşe Özçınar, kaymak satışlarının ise eşlerine düştüğünü kaydetti. Afyonkarahisar köylerinde gram gram hazırlanan ''Afyon Kaymağı'' günün ilk ışıklarıyla kurulan pazarda satışa sunuluyor.

afyon kaymağı 000_0413

AFYON KAYMAĞI
100 gr. margarin
4 çorba kaş.tepeleme un
1 su bar.şeker
1 çay bar. hindistan cevizi
1 kg. süt
Un ve yağ fazla pembeleşmeden kavurulur.Şeker,süt ve hindistan cevizi katılarak koyulaşıncaya kadar hiç el çekmeden kaynatılır.Sonra ıslatılmış bir tepsiye dökülüp 5-6 saat donması beklenir.(ben geceden yapıyorum,sabaha kadar taş gibi donuyor.)
Arzu edilen büyüklükte kare kare kesilen parçalar,elde rulo şeklinde yuvarlanıp hindistan cevizine bulanır.
Afiyet olsun.


afyon kaymağı Afyon-kaymagi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://karaadilli.net

afyon kaymağı

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
karaadilli forum :: TÜRKİYE'Yİ TANIYALIM :: ŞEHİR ŞEHİR TÜRKİYE :: EGE BÖLGESİ -

Turkish en iyi site arama zambazingosu
Turkish en iyi site arama zambazingosu
Web Stats Webmasterim.Com
ERP Tekstil Omax


Limitsiz Forum
Forum kurma | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar