karaadilli forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


karaadilli-paylasım forum-paylaşımda son nokta
 
AnasayfakaraadilliGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

Silikoziz hastaliği

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
45manisalı
admin admin
45manisalı

Erkek
Yaş : 43 Kayıt tarihi : 03/07/08 Mesaj Sayısı : 319 Nerden : manisa merkez
Silikoziz hastaliği Vide
MesajKonu: Silikoziz hastaliği Silikoziz hastaliği I_icon_minitimeÇarş. Eyl. 17, 2008 9:10 am

pale Silikoziz hastaliği
İşveren Kot Taşlamanın Maliyetini İşçinin Ciğerinden Çıkarıyor!Kot kumlama yapan işçilerin yüzde 38'i tozların akciğerde birikmesi sonucu silikoz hastalığına yakalanıyor. Hastalığını iki yıl önce öğrenen Polat, çalıştığı dönemde silikoz konusunda hiçbir güvenlik uyarısı almadıklarını söylüyor.

BİA Haber Merkezi - İstanbul

21 Ağustos 2008, Perşembe



Çalışma Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, İstanbul meslek Hastalıkları hastanesi ve Bursa Verem Savaş Derneği'nin yürüttüğü "Kot Kumlama Yapılan İşyerlerinde Çalışanların Çalışma Koşulları ve Silikoz Sıklığını Araştırma Ortak Projesi" kapsamında Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki 15 işyerindeki 93 işçiye akciğer radyografisi ve solunum fonksiyon testi uygulandı.


"Çalışma ortamında tozun solunması engellenmiyor"
İşçilerin yüzde 38.8'inin toza bağlı bir akciğer hastalığı olan silikoz (kumlanma) hastalığının saptandığı çalışmada, "işçilerin çalışma ortamında tozu çekici bir sistem yer almadığı ve çalışanlara tozu teneffüs etmeyi önleyecek filtreli toz maskesi verilmediği" tespit edildi.

İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı (İNSEV) Başkanı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, kot kumlama (eskitme) yapan işçilerin yarıdan fazlasının silikoz hastası olduğunu, teşhis konulmadığı ya da şikayetleri olmadığı için sayının bilinmediğini söyledi.

"İnce kum tozlarının solunum yollarıyla alınması, akciğerde reaksiyon oluşturuyor ve katılaşan akciğerler oksijen almayı engelliyor. Ne kadar uzun süre toza maruz kalındıysa, hastalık o kadar ağırlaşıyor. Orta-ağır vakalarda işçi, işi bıraksa da hastalık ilerliyor. Silikoz hastalığının tedavisi yok, sadece nefesi rahatlatıcı ilaç kullanılıyor."


"Madenlerde de aynı tehlike var ama toza maruz kalmadan çalışıyorlar"

Kılıçaslan'a göre, tedavisi olmayan silikoz hastalığı çalışma koşullarının iyileştirilmesiyle yüzde yüz önlenebilir:

"Tozu tamamen önleyen çalışma ortamı oluşturulmalı ya da işçilerin kompesörden solumalarını sağlayan sistemler kullanılmalı. Madenlerde de aynı tehlike var ama hastalık oranı çok düşük, çünkü gelişmiş yöntemlerle, toza maruz kalmayacak şekilde çalışıyorlar."


"3-4 metrelik odalarda, çok tozlu ortamda çalıştım"
Gazi Polat, 2001-2007 döneminde Merteks şirketinde kot kumlamacı olarak çalışmış ve silikoz hastalığını öğrendikten sonra meslek hastalığı raporunu alarak işten ayrılmış.

Üç dört metrelik odalarda, yoğun toza maruz kalarak çalıştığını söyleyen Polat, bu konuda hiçbir güvenlik uyarısı almadıklarını söyledi.

"Biz hastalığı öğrendikten sonra, bir çok kumlama şirketi kapatıldı, kalanlar da kabin sistemine geçti, daha az toza maruz kalıyor insan. Bakanlıktan denetime geliyorlardı, kimse demiyordu bu iş tehlikeli, böyle bir hastalık var. Tedaviye gidenler de tüberküloz tedavisi görüyordu. Silikozdan ölen 150 kişi kayıtlara 2 kişi olarak geçti."


"Durumumu öğrenince kimse işe almıyor"
Meslek hastalık raporunun kendisine, başta sağlık hizmetleri olmak üzere hiçbir faydası olmadığını söyleyen Polat, raporun sigortalı bir iş bulmasına da engel olduğunu söyledi:

"'50 kg kaldırırsan ciğerin patlayabilir' diyor doktor, hafif işi nereden bulayım? Durumu öğrenince kimse yanaşmıyor işe almaya. Benim iki çocuğum var, birini okula gönderemiyorum. Eşimi de işten çıkardılar, şu an bize 15 yaşındaki oğlum bakıyor."
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
45manisalı
admin admin
45manisalı

Erkek
Yaş : 43 Kayıt tarihi : 03/07/08 Mesaj Sayısı : 319 Nerden : manisa merkez
Silikoziz hastaliği Vide
MesajKonu: Geri: Silikoziz hastaliği Silikoziz hastaliği I_icon_minitimeÇarş. Eyl. 17, 2008 9:11 am

Silikoz Hastası Kot İşçileri İşsizken de Sağlık Güvencesinden Yoksun

Kot kumlama yapan silikoz hastası işçiler, hem çalışamaz durumda hem de sigortasız çalıştırıldıkları için sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor. KTİD, işveren ve taşeronlara suç duyurusunda bulunuyor, işçilere maddi-manevi tazminat talep ediyor.

BİA Haber Merkezi - İstanbul

22 Ağustos 2008, Cuma




İstanbul'da başta Kağıthane, Gaziosmanpaşa, İkitelli, Halkalı semtlerinde bulunan kot kumlama atölyelerinde kotlar, yüzeylerine kum savrularak aşındırılıyor ve eski bir görüntü kazanıyor.

Genellikle 30-40 kişinin çalıştığı bu küçük atölyelerde, Levis, Mavi Jeans, Collezione gibi büyük şirketler için çalışılıyor.

Atölyeler sadece İstanbul'da değil. Sinop, Bingöl, Siirt, Erzurum, Zonguldak, Çorum gibi Türkiye'nin farklı bölgelerinde de kot kumlama yapan atölyeler var.


"Kumlamada bildiğim herkes silikoz hastası"
Anaç Tekstil ve Coşkun Rodeo'da üç yıl kot kumlama yapan Selahattin Şahin, silikoz hastası olduğunu öğrendiğinde 22 yaşındaymış.

Günde 10 saat, sigortası olmadan, bir buçuk saatte bir verilen 20 dakika molalarla çalıştıkları atölyede, bez maske kullandıklarını söyleyen Şahin, "kumlamada çalışan olarak bildiği herkesin silikoz hastası olduğunu" söyledi:

Meslek hastalık raporunu aldıktan sonra Bingöl'e dönen Şahin'in hastalığı, başka bir işte çalışmasını engelliyor: "Nefes darlığı, öksürük, göğüs ağrısı çekiyorum. Çalışabilecek durumda değilim ama hastane masrafları bitmek bilmiyor. Hiçbir gelirim yok, rapordan alacağım maaşı da alamıyorum."


KTİD: SSK'nın verdiği maaş neyi karşılayabilir?
Kot Taşlama İşçiler Dayanışma Komitesi (KTİD), silikoz hastalığının kumlamaya bağlı teşhisinin konulduğu 2004'ten bu yana, hasta işçilerin sosyal ve ekonomik haklarını elde etmek amacıyla çalışıyor. Komite üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, KTİD olarak, sorumlulardan silikoz hastası işçilerin haklarını sormayı amaçladıklarını söyledi:

"Sigortası olmayan ya da teşhisi konulmayan hastaların sağlık masraflarını karşılamaya çalışıyoruz, şimdi vekaletlerini aldığımız 70 civarında işçinin davalarına bakacağız. Savcılığa, işveren ve taşeronların sağladığı çalışma koşullarıyla ilgili suç duyurusunda bulunacağız. SSK'nin verdiği maaş, 60-80 YTL. Neyi karşılayabilir ki? Maddi- manevi bir tazminat söz konusu olmalı."


"Korunmamız için astronot kıyafetleri lazım"

Hasan Gerçel, Mihraç Rodeo'da iki yıl çalışmış ve hastalığını 6 ay önce öğrenmiş. Kotun üzerine kompresörle savrulan kumdan bez maskeyle korunmanın mümkün olmadığını söyledi:

"Eskiden yerde, tezgahta çalışırdık, o daha beterdi. Şimdi çoğu firma kabin sistemine geçti, diğerine göre daha iyi bir sistem ama yine kumu soluyorsun, silikoz tehlikesi var. Hala eski sistemle de kaçak çalışan, gece çalışan işyerleri var. Bizim korunmamız için astronot kıyafetleri gibi giysiler lazım ama fiyatları pahalı tabi. İşveren için, kâr bir yana, işçinin hayatı bir yana."


Silikoz hastalığının tedavisi yok
Atölyelerde kot kumlama işlemi, 6 metrekarelik odalarda, içi kum dolu bir kazandan kompresör yardımıyla savrulan kumların kot giysilerin yüzeyine tutulmasıyla gerçekleşiyor.

Bu sırada savrulan yoğun tozun solunması, akciğerleri katılaştırarak işlevsiz hale getiriyor ve silikoz hastalığına sebep oluyor. Hastalığın tedavisi yok ve ölümle sonuçlanıyor.(CU/EZÖ)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Silikoziz hastaliği

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
karaadilli forum :: genel :: sağlık -

Turkish en iyi site arama zambazingosu
Turkish en iyi site arama zambazingosu
Web Stats Webmasterim.Com
ERP Tekstil Omax


Limitsiz Forum
Bedava forum | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar