karaadilli forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


karaadilli-paylasım forum-paylaşımda son nokta
 
AnasayfakaraadilliGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

ORUÇ TUTARKEN AĞIZ KOKUSUNA DİKKAT!

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
45manisalı
admin admin
45manisalı

Erkek
Yaş : 43 Kayıt tarihi : 03/07/08 Mesaj Sayısı : 319 Nerden : manisa merkez
ORUÇ TUTARKEN AĞIZ KOKUSUNA DİKKAT! Vide
MesajKonu: ORUÇ TUTARKEN AĞIZ KOKUSUNA DİKKAT! ORUÇ TUTARKEN AĞIZ KOKUSUNA DİKKAT! I_icon_minitimePaz Eyl. 14, 2008 2:37 pm

ORUÇ TUTARKEN AĞIZ KOKUSUNA DİKKAT!
Etiler Memorial Polikliniği İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Murat Görgülü, “Ramazan’da ağız kokusunu önlemenin yolları” hakkında bilgi verdi.

Ağız kokusu Ramazan’da oruç tutarken ya da normal zamanda kişinin kendisini ve çevresindekileri rahatsız eden bir durumdur. Ağızdaki kötü koku, insanın sosyal yaşam ve aktivitesini de olumsuz olarak etkilemektedir. Bazı nedenlerden dolayı ağız kokusu oruç tutarken daha fazla olabilir, bunların nedenini bilip önlem almak önemlidir.

Başlıca ağız kokusu nedenleri başlıca şunlardır:

Dişte çürük ve diş kökünde enfeksiyon varlığı
Ağız içi enfeksiyonlar, aftlar vs…
Sinüs enfeksiyonları
Gastrit, reflü ve diğer mide hastalıkları
Midede hpylori mikrop varlığı
Açlığa bağlı yağların yakılması ile oluşmuş keton cisimciklerinin (aseton gibi) varlığı
Dil kökü enfeksiyonları
Yenilen gıdalar ve içecekler ( sarımsak, sirkeli vb. )
Sigara kullanımı

Ramazan ayında oruç tutmakla birlikte; uzun süre açlığa bağlı yağların yakılması ile oluşan keton cisimcikleri, ağız ve diş bakımındaki aksaklıklar, iftarda ve sahurda yenilen ağır, yağlı, baharatlı yiyecekler ve mide rahatsızlıklarına bağlı olan ağız kokuları sık görülür. Başlıca önlem de asıl nedenin tespit edilip ona göre tedavi uygulanmasıdır.

Düzenli olarak diş ve ağız bakımına özen gösterin

İnsan organizması uzun süren açlıkta yağ dokusunu enerji olarak kullanmak üzere yakar. Yağ dokusunun yanması ile birlikte hem toksik etkisi olan hem de bir an önce atılması gereken keton cisimcikleri oluşur. Bu keton cisimciklerinin vücuttan bir atılma yolu da nefes yoludur. Dolayısıyla nefeste sürekli bir aseton kokusu oluşur. İftar ve sahur yemekleri saatinde ve düzenli yenilerek, sahurda bol sıvılı ve hafif öğünler alınarak, özellikle basit şekerli ve rafine olanlar yerine, kepekli kabuklu ve kan şekeri üzerine yavaş etkili karbonhidrat tüketilerek bu nedene bağlı ağız kokuları azaltılabilir. Öğünlerden sonra ağız ve diş bakımının da düzenli yapılması bu tip ağız kokusunun önlenmesine yardımcıdır.

Dilinizi de fırçalayın

Ağız içi temizliği, dişlerin düzenli fırçalanması, diş eti bakımı da ağız kokusu için önemlidir. Ayrıca dil kökünün kontrol edilmesi ve temizlenmesi de göz ardı edilmemelidir.

Beslenme düzeni ve stili de çok önemli

İftar ve sahur öğünlerinde az baharatlı, az yağlı, ekşiliği olmayan besinler seçmek, besinleri iyice çiğnemek hem besinlere hem de mide rahatsızlıklarına bağlı kokuların azalmasını sağlayabilir.

Mide rahatsızlıkları da ağız kokusu nedeni

Bilinen bir mide ve sindirim sorunu varsa oruç tutmadan önce kesinlikle bir doktora danışmak ve tedavi olmak önemlidir. Gastrit, reflü gibi rahatsızlıkların tedavisi ile birçok kez ağız kokusu sanılan mide asidi ve mide içeriğinden gelen kokunun önlenmesi, olasıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

ORUÇ TUTARKEN AĞIZ KOKUSUNA DİKKAT!

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
karaadilli forum :: genel :: sağlık -

Turkish en iyi site arama zambazingosu
Turkish en iyi site arama zambazingosu
Web Stats Webmasterim.Com
ERP Tekstil Omax


Limitsiz Forum
forum kurmak | Bilişim ve Internet | Computers | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar